BEZOEK AAN DE ABDIJ VAN EGMOND op 19 oktober 2022

Op een stralende nazomerdag reden we met de bus naar de Adelbert abdij in Egmond Binnen, waar momenteel nog 11 Benedictijner monniken leven, in leeftijd variërend van 30 tot 90 jaar. Daar werden we ontvangen in de Benedictushof waar de koffie met een gebakje al klaar stond. Leo Fijen, schrijver en presentator bij KRO-NCRV, heette ons welkom. Daarna werd de groep in tweeën gesplitst en gingen we onder leiding van vrijwilliger Gerard door de boomgaard en de tuinen naar een klein kerkje dat in de 19e eeuw door de protestantse gemeente in gebruik werd genomen maar nu weer in bezit is van de Abdij. Ook zagen we de begraafplaats en passeerden we de meditatieplek van één van de oudste monniken die vorig jaar op 96-jarige leeftijd is gestorven en namen we een kijkje in de kaarsenmakerij. Daarna bezochten we de kerk, waar we een korte gebedsdienst meemaakten. Heel indrukwekkend allemaal.
Na een goed verzorgde lunch was er tijd om in de abdijwinkel met zijn uitgebreide boekencollectie en mooie kaarsen en andere religieuze voorwerpen rond te neuzen.
Ook was er gelegenheid om het ernaast gelegen museum te bezoeken.
Tot slot gaf Leo Fijen een presentatie over de waarden van het kloosterleven voor ons eigen bestaan: Hoe blijf je jong in de herfst van je bestaan? Zijn 10 tips vindt u hieronder.
Om half vier reden we met een voldaan en zeer tevreden gevoel weer naar huis. Het was een waardevolle en welbestede dag!
LEVEN MET HOOP EN PERSPECTIEF
In de dagen van crisis en inflatie tien tips op weg naar hoop en zegen in het leven van ouderen. Zo trekken we lessen uit de afgelopen twee jaar van pandemie en geven we meer betekenis aan ons leven: door te kiezen voor hoop en perspectief.
Hier komen ze
 1. Maak het stil in jezelf. De stilte van de jaren met corona mag dan confronterend zijn geweest, de stilte was ook verkwikkend. Geen lawaai, geen files, nauwelijks vliegtuigen. Alles viel stil. Probeer die stilte opnieuw te verweven in je leven. Maak het elke dag stil in je hart. Dan kun je beter jezelf,de ander en God horen.
 2. Breng structuur aan in je dag. Maak een dagprogramma, juist als je wat ouder bent en in je eentje woont. Organiseer vaste momenten in je bestaan.
  Dan krijgt iedere dag meteen meer betekenis.
 3. Sluit vrede met jezelf en je naaste. Maak goed wat je kunt helen in je relatie tot je naaste. Morgen kan alles voorbij zijn, zo heeft de crisis geleerd. Word vrij in je hart, verzoen je met degene die het je moeilijk maakt. Daar wordt de ander gelukkiger van en jijzelf rijker.
 4. Schrijf elke dag op wat er in je leven gebeurt. Dan zie je beter waar je dankbaar voor kunt zijn. Een dankbaar mens herkent eerder het geluk.
 5. Kijk naar Maria en zie hoe zij haar lot aanvaardde in nederigheid, mildheid en trouw. Ze leefde voor de ander. Zoiets geeft glans aan je leven.
 6. Stuur iedere week een kaart naar iemand die het nodig heeft. Vier de ontmoeting als je niet je huis uit kunt, ook door je naaste te bellen. Dan sticht je gemeenschap en word je gelukkig.
 7. Laat je helen door de schepping. Ga wandelen. En ervaar dat alles in je leven lichter wordt door de natuur. Als je niet naar buiten kunt, verzorg dan iedere dag je lievelingsplant.
 8. Zing iedere dag een lied dat je dierbaar is. Zo ben je verbonden met anderen die ook zingen.
 9. Blijf bidden. Dan geef je jezelf uit handen en ben je meer dan ooit verbonden met de ander en met God.
 10. Als je zo probeert te leven, ben je nooit meer eenzaam, maar samen met je naasten en met God. Dan leef je met meer hoop en perspectief.
LEO FIJEN